Städa – En guide

Bli en miljövänligare städare – 5 tips för miljövänlig städning

Varför är det viktigt att vara en miljövänlig städare?

Att vara en miljövänlig städare är inte bara bra för miljön, utan det är även bra för din egen hälsa och för att skapa en hållbar framtid. Genom att välja miljövänliga städmetoder och -produkter kan du minska din påverkan på klimatet och bidra till en renare planet. I denna artikel kommer vi att ge dig fem användbara tips för att bli en miljövänligare städare och göra skillnad.

1. Välj miljövänliga städprodukter

Ett av de viktigaste stegen mot att bli en mer miljövänlig städare är att välja miljövänliga städprodukter. Många vanliga städprodukter innehåller farliga kemikalier som kan vara skadliga för både miljön och din egen hälsa. Genom att välja produkter som är fria från farliga kemikalier kan du undvika att sprida gifter i ditt hem och i naturen.

2. Använd återanvändbara städredskap

Att använda återanvändbara städredskap är ett enkelt och effektivt sätt att minska sitt avfall och bidra till en mer miljövänlig städning. Istället för att använda engångsprodukter som pappershanddukar och plasthandskar, kan du investera i hållbara alternativ som tvättbara mikrofibertrasor och återanvändbara rengöringsborstar. Genom att välja återanvändbara städredskap minskar du även kostnaderna på lång sikt.

3. Minska vattenförbrukningen

En annan viktig faktor för att bli en miljövänligare städare är att minska vattenförbrukningen. Att städa kräver ofta användning av vatten, och genom att vara medveten om hur mycket vatten du använder kan du minska din påverkan på miljön. Använd till exempel en sprayflaska istället för att låta vattnet rinna kontinuerligt och stäng av kranen när du inte behöver använda vatten.

4. Återvinna och källsortera

Som miljövänlig städare är det viktigt att vara medveten om återvinning och källsortering för att minska ditt avfall. Sortera ditt skräp i olika fack för återvinning av glas, plast, papper och metall. Genom att återvinna material istället för att slänga det i soporna kan du minska mängden avfall som hamnar på soptipparna och bidra till att spara energi och resurser.

5. Använd naturliga städmetoder

Slutligen kan du bli en mer miljövänlig städare genom att använda naturliga städmetoder istället för kemikalier. Det finns många naturliga ingredienser som kan användas för att rengöra och desinficera ditt hem, såsom citronsaft, vinäger och bikarbonat. Dessa metoder är inte bara mer miljövänliga, utan de är även skonsamma mot din hälsa och kan hjälpa till att bekämpa allergier och astma.

Genom att följa dessa tips kan du bli en mer miljövänlig städare och bidra till en bättre och renare planet. Ta de första stegen idag och göra skillnad med ditt städande!

6. Undvik engångsartiklar

För att ytterligare minska din miljöpåverkan som städare är det viktigt att undvika användningen av engångsartiklar. Många städprodukter, som engångsdukar och plasthandskar, genererar mycket avfall och bidrar till problemet med överflödigt avfall. Istället kan du välja att använda återanvändbara alternativ som tygtrasor och återanvändbara handskar. Genom att undvika engångsartiklar minskar du inte bara avfallet utan sparar även pengar på lång sikt.

7. Städ med växtbaserade rengöringsmedel

Ett annat sätt att vara en miljövänligare städare är att använda växtbaserade rengöringsmedel istället för de kemikaliefyllda alternativen. Växtbaserade rengöringsmedel tillverkas vanligtvis av naturliga ingredienser som citrusoljor och naturliga enzymer. Dessa rengöringsmedel är inte bara mer skonsamma mot miljön, utan de är också säkrare att använda i ditt hem och mindre skadliga för din hälsa.

8. Sanera på ett hållbart sätt

När du städar är det också viktigt att tänka på hur du hanterar saneringsprodukter och avfall. Många desinfektionsmedel innehåller farliga kemikalier som kan skada både miljön och din hälsa. Genom att välja miljövänliga desinfektionsmedel och följa anvisningarna för korrekt användning kan du säkerställa att du sanerar ditt hem på ett hållbart sätt.

9. Minska energiförbrukningen

Som städare kan du även minska din energiförbrukning för att vara ännu mer miljömedveten. Tänk på att släcka lampor och stänga av apparater när de inte används. Använd även energisnåla städapparater och städsystem för att minska ditt energibehov. Genom att ta dessa enkla steg kan du bidra till att spara energi och minska din klimatpåverkan.

10. Sprid medvetenheten

Slutligen, sprid medvetenheten om miljövänlig städning till andra. Dela dina kunskaper och erfarenheter med andra städare och uppmuntra dem att bli mer miljövänliga i sitt städande. Genom att sprida medvetenheten kan vi tillsammans göra en större skillnad för miljön och skapa en hållbar framtid.

billiga städtjänster i örnsköldsvik

Betala för städtjänster – Öka ditt fastighetsvärde

Varför kan det vara en bra ide att betala för städtjänster? Du kanske inte har ditt hus på marknaden nu, eller kanske ens i den nära framtiden. Men livet är ibland ganska oförutsägbart, och saker kan förändras ganska snabbt för dig. Du kanske bestämmer dig för att utöka din familj och behöver kanske då ett större hus.

Den exakta motsatsen kan hända också, där du tycker att ditt boende är så tomt eftersom dina barn har vuxit upp och då kan du vilja ha ett mindre hem. Oavsett anledning kan grundlig hemstädning av ett städföretag med jämna mellanrum hjälpa till att öka återförsäljningsvärdet för din fastighet.

Du kommer önska att du anlitade en städfirma för städtjänster vid försäljning av din bostad

Du är förmodligen van vid att göra dagliga sysslor runt hushållet, till exempel att rengöra disk eller dammsuga mattor. Detta ger dig och dina besökare ett rent hem att vistas i. MEN, damm och smuts bygger långsamt upp i alla de små hörnen i dina rum. Om du rengör dessa områden minst en gång i veckan, kommer du att hålla uppbyggnaden i schack. Men om du inte gör det när det är dags att lägga upp hemmet till salu, hittar du dessa fickor av uppbyggnad och önskar att du städat bättre.

Schemalagd hemstädning

Att leja någon för detta arbete är enkelt och du kan anlita en bra städfirma i Örnsköldsvik för att komma regelbundet och städa. De kan även komma schemalagt för att ta hand om alla de städjobb som du antingen förbiser. Eller helt enkelt inte har tid eller lust att göra. Till exempel tänker många inte ens på listerna i sina hem. Dessa är alltså brädorna som förenar dina golv och väggar i en trevlig harmoni. Smuts, damm och till och med spindelnät formas lätt här. Men du kan se till att du aldrig behöver få sådant genom att betala för städtjänster. Kunnig städpersonal kommer då för att rengöra dem åt dig.

Underhåll/rengöring av golv och mattor

Om du har lövträ, marmor eller andra golv måste du vara särskilt uppmärksam när du rengör dem så att de ser nya ut. Eller så kan du få en professionell städare som rengör dem, exempelvis att vaxa dem vid behov. Detsamma gäller för mattor. En anställd från ett städföretag kan komma in och få dina mattor att se lika rena och fräscha ut som dagen du köpte dem. Även om du har barn och husdjur i huset.

Samma maskiner kan användas på beklädda föremål som soffor och stolar för att få dem att se helt rena ut. Om dina möbler ser fantastiska ut, skulle du inte ens behöva hyra någon som piffar till ditt hem med särskilt utvalda och tillfälliga föremål. Du kan bara använda de föremål du redan har, vilket sparar pengar.

Dessa proffsstädare kan också utföra vardagliga uppgifter som att tvätta och diska om du vill. Allt du behöver göra är att maila och låta städföretaget veta vad du vill rengöra och hur ofta det ska rengöras. De kan be om att få komma hem och skaffa sig en uppfattning om hur stort varje rum är.

De kan sedan ge dig ett pris för varje städtillfälle. Och vid behov schemalägga en tid som är bekväm för dig att få arbetet gjort. Om ditt hem alltid ser obefläckat ut på grund av att du har en regelbunden städtjänst, håller du ditt fastighetsvärde uppe om du behöver sälja huset senare.

anlita en städfirma i Örnsköldsvik till ett billigt pris

Städa hemma – gör det med assistans från städfirmor

Behöver jag verkligen anlita en städfirma? Våra upptagna scheman har gjort det mycket svårt för oss att städa våra hus dagligen. Bortsett från en ytlig röjning så kräver dammande av möblerna, putsning av fönstren, dammsugning och skrubbning av badrummen enormt med tid och energi. Vid sådana tillfällen är en städservice från ett städföretag inte bara en lyx, men nästan en nödvändighet.

Anlita en städfirma för städningen av hemmet

Ditt förhållande till din städfirma kommer att vara långvarigt eftersom du kanske behöver hjälp nästan varje månad. Därför är bättre att anlita en bra och pålitlig firma hellre än att byta från en till en annan när du inte blir nöjd. Men, du måste först veta vissa saker om städfirman och veta tydlig hur de fungerar. Här är några förslag som kan hjälpa dig.

Lyssna alltid efter rekommendationer. Vänner och släkt kan vara till stor hjälp eftersom de kan gå i god för kvalitén av arbetet.

Kolla vilka städfirmor i Örnsköldsvik som listas i telefonkatalogen eller liknande plats då detta kan hjälpa bevisa deras äkthet.

Välj en licensierad städfirma. Det är det säkraste sättet. Hitta en städfirma som är helt lagliga.

Kolla igenom priserna, jämför med dina behov och var smart. Bestäm dig inte direkt för en av de billigaste eftersom det kan visa sig att de inte är så bra som de utger sig för att vara. Om du behöver en intensiv och tuff städning kan du behöva själv ta bort mer än normalt med dessa. Se till att de inkluderar allt skriftligen då det alltid är säkrare att göra upp villkoren och diskutera dina behov i förväg.

Vet vilka produkter de använder. Ibland kan de använda billiga och skadliga kemikalier som substitut för dyra och säkra. Detta kanske inte är värt det i det långa loppet.

Ekovänlig städning

Bortsett från vanliga rengöringsmedel med desinficerande egenskaper samt dammsugare så finns det vissa ekovänliga  städsätt som du kan använda dig av för att hålla ditt hem fritt från damm samt glänsande. Förvara alltid giftiga produkter som poleringsmedel, lackeringsmedel, desinfektionsmedel, syror och klorprodukter på en stängd plats. Märk skåpet med ”giftigt” och se till att hålla barn borta. Leta efter giftfria produkter eller använd sådana som är utspädda till den grad att de anses ofarliga. Använd produkter såsom trasor och sopar som är nedbrytbara istället för de av plast eller skum. Var alltid på alerten. Om du känner lukten av något ovanligt eller ruttet se till att du agerar på en gång och städar upp. Fuktbelastade områden bör torkas och dammas regelbundet för att undvika spridning av infektioner och sjukdomar.

En kombination av ekovänliga städsätt för städningen och assistansen av en bra städfirma kommer få ditt hem skinnande rent så länge du vet om det.

så väljer du rätt flyttfirma

Så hittar du en passande flyttfirma till din flytt

En av de många saker som du måste göra då du byter hem och flyttar är att hitta en professionell flyttfirma att anlita. Det finns så många firmor i branschen så vad är det man bör leta efter? Här följer några saker som kan vara bra att tänka på.

Saker som en professionell flyttfirma bör erbjuda

Det finns vissa saker som är självklara när det gäller vad du bör leta efter när du ska till att anlita en flyttfirma och de är som följer:

  • En flyttfirma som erbjuder en gratis offert för din flytt. Vanligast är att de gör de via deras hemsida där du kan fylla i dina uppgifter eller efter ett telefonsamtal.
  • En flyttfirma som ger värde för pengarna.
  • Pålitlighet och god kundservice. Flyttfirman bör ha en hemsida där det finns omdömen och recensioner från forna kunder.
  • En certifierad flyttfirma.
  • En flyttfirma som erbjuder försäkring för din flytt. Detta kan inkludera en för dina saker, ansvarsförsäkring samt en för flyttarbetarna.

Ovan listat är det som varje flyttfirma bör erbjuda sina kunder som standard, men det finns såklart de flyttfirmor som går steget längre och erbjuder mer.

Övrig flyttservice som kan erbjudas

Vissa flyttfirmor erbjuder annan service och tjänster med, och det är det som får dem att sticka ut från de andra. Exempelvis finns det de som endast erbjuder lastning och transport medan andra kan erbjuda en heltäckande service där de kommer hem till dig innan flyttdagen och hjälper dig att packa dina saker. Detta heltäckande alternativ kan vara en bra lösning om du till exempel jobbar mycket eller har saker som är ömtåliga och som du vill att professionella flyttare tar hand om istället.

Kom också ihåg att rent generellt så har professionella flyttarbetare mycket mer erfarenhet än dig när det gäller att packa, då de har gjort det massor med gånger, för det är ju deras jobb. En flyttfirma kan erbjuda en packningstjänst där de tar med allt det paketeringsmaterial som kan behövas, och detta sparar dig inte bara tid utan besparar dig en hel del stress med. Att packa är inte det enklaste och om du har professionella flyttarbetare som gör det i stället så behöver du inte oroa dig över när du ska börja packa eller vad du behöver.

Var inte rädd för att ställa de krav du har till din flyttfirma. Om du exempelvis är osäker på något, till exempel vad offerten täcker och om det finns extra kostnader så fråga. En flyttfirma måste vara mer än bara pålitliga och erbjuda försäkring, de måste också bry sig om sin potentiella nya kund och inget bör vara för krångligt, litet eller stort.

allt om rengöring av kakel och kakelfog i badrummet

Rengöring av kakel i badrum

Att rengöra kakel är en sådan städrutin som vi alla vet måste göras, men som vi ofta gärna skjuter på igen och igen, eller i bästa fall gör ett halvhjärtat försök till att rengöra då och då. Badrumskakel påverkas varje dag på ett eller annat sätt, och oavsett om det är från ångan då man rakar sig eller från vattnet då man tar ett bad eller en dusch, så behövs kaklet ändå rengöras regelbundet.

Hur håller man kakel i badrum rent?

Uppbyggnader av smuts, beläggningar och mögel kan verkligen förstöra ditt badrums utseende, ett rum som du lagt ner mycket tid och pengar på att få se ut som du vill. En rengöring av kaklet kan verkligen fräscha upp hela badrummet och får det att se, kännas och lukta rent och gnistra så som det gjorde när det var alldeles nygjort!

Nedan har vi samlat några tips om hur man rengör badrumskakel.

Använd rengöringsmedel du har hemma i skafferiet

Man kan rengöra kakel med en uppsjö av olika testade och säkra metoder. Många använder vanliga hushållsprodukter till detta, som är både billiga och oftast finns hemma.

Att använda en blandning av vinäger, bakpulver, salt och citronjuice är en av de billigaste och effektivaste metoderna till kakelrengöring.

Blanda 2dl salt, 2dl bakpulver och 2dl vinäger till en tjock smet och bred ut blandningen på kaklet med hjälp utav en trasa.

Man kan också ta hjälp av en gammal tandborste för att få in blandningen i alla springor och mellanrum så att man säkert får ett jämt lager. Låt sedan vara och invänta magin!

Torka därefter av alla ytor med citronjuice, då ättiksyran i den hjälper till att bryta ner alla beläggningar. Dessutom efterlämnar den en ljuvlig doft av citron. Citronjuice hjälper även mot tvålavlagringar.

Glöm inte att torka av fogar och lister för att försäkra dig om att du inte missat något.

Hur man hanterar mögel och fuktfläckar

Det är väldigt vanligt att badrum blir angripna av mögel eller får fuktfläckar då och då. Detta gör att dina kakelplattor och kakelfogar ser hemska ut, och behandlar man det inte i tid kan det dessutom sprida sig.

Vitvinsvinäger hjälper till att förebygga beläggningar av mögel och fukt, och kan appliceras regelbundet. Ett annat sätt att få bort mögel och fuktfläckar är att använda sig av ett blekmedel. Det eliminerar möglet omedelbart. Var försiktig med alla produkter du hanterar så att du inte får något i ögonen eller på huden. Läs varningstexter och etiketter på förpackningarna och se till att du använder skyddshandskar och glasögon. Skölj rikligt med kallt vatten om du får spill på huden.

För att ytterligare förebygga tillväxten av mögel och fuktfläckar bör du se till att badrummet är välventilerat. Kanske kan du lämna ett fönster öppet för att låta ångan smita ut? Det är också bra att installera en badrumsfläkt. Vissa sorter kan kopplas ihop med belysningen.

Låt inte handdukar och badrumsmattor torka i badrummet då det avdunstade vattnet lätt kan sätta sig på kakel och i alla vinklar och vrår av badrummet.

Det bästa sättet att ta hand om sitt badrum är att se till att man rengör kaklet regelbundet med metoderna beskrivna ovan. Att åsidosätta tid för både de små och stora jobben i badrummet, med en regelbunden tidsintervall, är hemligheten till ett glänsande och fräscht badrum, fritt från mögel och fuktfläckar.

så rengör du köket snabbt och effektivt

Tips på att rengöra köket

All aktivitet i köket kan bara betyda en sak: smuts. Och beroende på antalet personer i ditt hem så kan mängden smuts och kladd som hittas i köket vara oerhört mycket. Det kan vara ganska krångligt att städa rummet från tak till golv, mest på grund av att man ändå måste laga mat därinne, för att inte tala om kostnaden för alla olika rengöringsprodukter du behöver.

Köksrengöringstips – enkla fingervisare i ett aktivt hushåll

Men att rengöra köket behöver inte alls vara en dyr eller jobbig uppgift. Följ dessa enkla tips som kommer att låta ditt kök bli skinande rent, och ge dig mycket mer ledig tid likaså.

En nypa förbyggande handlingar

–      Fyll alltid varje gång innan en måltid upp diskhon med hett vatten med diskmedel. När alla har ätit klart kan de skölja av tallriken och lägga den i blöt i diskhon. Om du har en diskmaskin så kommer du att slita mindre på den om disken redan är välavsköljd då du ställer in den.

–      Diskhon bör alltid vara fylld med samma blandning medan du förbereder och lagar maten också. På detta sätt kan du diska bort eftersom så när du är klar med matlagningen har du inga smutsiga kastruller och stekpannor som väntar på hög.

–      Ha alltid en skedkopp tillgänglig vid spisen och en pappershandduk på köksbänken för att fånga upp dropp, torka spill och kladd efter servering och omröring i kastruller.

–      Ha ett förråd med aluminiumfolie tillgängligt för att kunna täcka över formar för att förebygga spill och att det bränns. Det hjälper också att placera lite aluminiumfolie i botten på ugnen för att fånga upp det som droppar. Så sedan när det är dags att rengöra ugnen så tar det inte hela dagen.

–      Lock från smör- och margarinbyttor i olika storlekar blir fantastiska små brickor för burkar och flaskor i kylskåpet eller skafferiet. På så sätt kan du fånga upp allt spill från honung, sirap och oljor och sedan bara rengöra locket istället för hela hyllan.

–      Repor på rostfria diskbänkar är nästintill omöjliga att få bort, om inte helt, så att använda sig av förebyggande metoder är a och o för att hålla diskbänken i bästa skick. Använd alltid en gummimatta på botten av diskhon för att skydda den mot repor och märken från vassa knivar.

Mer tips på att snabbt rengöra köket

–      Diskhon

Ett lätt sätt att få bort rostfläckar på rostfritt stål eller mineralbeläggningar runt kranar är att skrubba området med en vanlig citron.

–      Diskmaskin

Rengör filtret efter varje disk och rengör regelbundet de rörliga delarna samt utsidan av maskinen. Få bort mineralbeläggningar genom att köra en tom maskin med två deciliter vinäger.

–      Kylskåp

Använd en blandning av bakpulver och vatten för att torka av alla hyllor och ytor, och komihåg att skölja av alla burkar och flaskor innan du ställer tillbaka dem. Rengör avfrostningshålet med varmt vatten och såpa, och rengör även kondensatorn på baksidan av kylskåpet två gånger per år genom att använda en dammsugare och ett litet munstycke. Även frostfria frysar bör rengöras en gång per år, då också med bakpulver och vatten. Glöm inte att ställa in en öppen förpackning med bakpulver i både kylen och frysen för att absorbera upp dålig lukt och hålla maten fräsch.

–      Mikrovågsugn

För att få bort smuts från insidan av mikrovågsugnen placera en skål med hett vatten med en citronskiva i, inne i mikrovågsugnen och kör den tills vattnet kokar. Ångan som produceras kommer att lösa upp smutsbeläggningarna och göra mikrovågsugnen lätt som en plätt att torka ren.

Städartikel av: Flyttstädning Örnsköldsvik