allt om rengöring av kakel och kakelfog i badrummet

Rengöring av kakel i badrum

Att rengöra kakel är en sådan städrutin som vi alla vet måste göras, men som vi ofta gärna skjuter på igen och igen, eller i bästa fall gör ett halvhjärtat försök till att rengöra då och då. Badrumskakel påverkas varje dag på ett eller annat sätt, och oavsett om det är från ångan då man rakar sig eller från vattnet då man tar ett bad eller en dusch, så behövs kaklet ändå rengöras regelbundet.

Hur håller man kakel i badrum rent?

Uppbyggnader av smuts, beläggningar och mögel kan verkligen förstöra ditt badrums utseende, ett rum som du lagt ner mycket tid och pengar på att få se ut som du vill. En rengöring av kaklet kan verkligen fräscha upp hela badrummet och får det att se, kännas och lukta rent och gnistra så som det gjorde när det var alldeles nygjort!

Nedan har vi samlat några tips om hur man rengör badrumskakel.

Använd rengöringsmedel du har hemma i skafferiet

Man kan rengöra kakel med en uppsjö av olika testade och säkra metoder. Många använder vanliga hushållsprodukter till detta, som är både billiga och oftast finns hemma.

Att använda en blandning av vinäger, bakpulver, salt och citronjuice är en av de billigaste och effektivaste metoderna till kakelrengöring.

Blanda 2dl salt, 2dl bakpulver och 2dl vinäger till en tjock smet och bred ut blandningen på kaklet med hjälp utav en trasa.

Man kan också ta hjälp av en gammal tandborste för att få in blandningen i alla springor och mellanrum så att man säkert får ett jämt lager. Låt sedan vara och invänta magin!

Torka därefter av alla ytor med citronjuice, då ättiksyran i den hjälper till att bryta ner alla beläggningar. Dessutom efterlämnar den en ljuvlig doft av citron. Citronjuice hjälper även mot tvålavlagringar.

Glöm inte att torka av fogar och lister för att försäkra dig om att du inte missat något.

Hur man hanterar mögel och fuktfläckar

Det är väldigt vanligt att badrum blir angripna av mögel eller får fuktfläckar då och då. Detta gör att dina kakelplattor och kakelfogar ser hemska ut, och behandlar man det inte i tid kan det dessutom sprida sig.

Vitvinsvinäger hjälper till att förebygga beläggningar av mögel och fukt, och kan appliceras regelbundet. Ett annat sätt att få bort mögel och fuktfläckar är att använda sig av ett blekmedel. Det eliminerar möglet omedelbart. Var försiktig med alla produkter du hanterar så att du inte får något i ögonen eller på huden. Läs varningstexter och etiketter på förpackningarna och se till att du använder skyddshandskar och glasögon. Skölj rikligt med kallt vatten om du får spill på huden.

För att ytterligare förebygga tillväxten av mögel och fuktfläckar bör du se till att badrummet är välventilerat. Kanske kan du lämna ett fönster öppet för att låta ångan smita ut? Det är också bra att installera en badrumsfläkt. Vissa sorter kan kopplas ihop med belysningen.

Låt inte handdukar och badrumsmattor torka i badrummet då det avdunstade vattnet lätt kan sätta sig på kakel och i alla vinklar och vrår av badrummet.

Det bästa sättet att ta hand om sitt badrum är att se till att man rengör kaklet regelbundet med metoderna beskrivna ovan. Att åsidosätta tid för både de små och stora jobben i badrummet, med en regelbunden tidsintervall, är hemligheten till ett glänsande och fräscht badrum, fritt från mögel och fuktfläckar.