så rengör du köket snabbt och effektivt

Tips på att rengöra köket

All aktivitet i köket kan bara betyda en sak: smuts. Och beroende på antalet personer i ditt hem så kan mängden smuts och kladd som hittas i köket vara oerhört mycket. Det kan vara ganska krångligt att städa rummet från tak till golv, mest på grund av att man ändå måste laga mat därinne, för att inte tala om kostnaden för alla olika rengöringsprodukter du behöver.

Köksrengöringstips – enkla fingervisare i ett aktivt hushåll

Men att rengöra köket behöver inte alls vara en dyr eller jobbig uppgift. Följ dessa enkla tips som kommer att låta ditt kök bli skinande rent, och ge dig mycket mer ledig tid likaså.

En nypa förbyggande handlingar

–      Fyll alltid varje gång innan en måltid upp diskhon med hett vatten med diskmedel. När alla har ätit klart kan de skölja av tallriken och lägga den i blöt i diskhon. Om du har en diskmaskin så kommer du att slita mindre på den om disken redan är välavsköljd då du ställer in den.

–      Diskhon bör alltid vara fylld med samma blandning medan du förbereder och lagar maten också. På detta sätt kan du diska bort eftersom så när du är klar med matlagningen har du inga smutsiga kastruller och stekpannor som väntar på hög.

–      Ha alltid en skedkopp tillgänglig vid spisen och en pappershandduk på köksbänken för att fånga upp dropp, torka spill och kladd efter servering och omröring i kastruller.

–      Ha ett förråd med aluminiumfolie tillgängligt för att kunna täcka över formar för att förebygga spill och att det bränns. Det hjälper också att placera lite aluminiumfolie i botten på ugnen för att fånga upp det som droppar. Så sedan när det är dags att rengöra ugnen så tar det inte hela dagen.

–      Lock från smör- och margarinbyttor i olika storlekar blir fantastiska små brickor för burkar och flaskor i kylskåpet eller skafferiet. På så sätt kan du fånga upp allt spill från honung, sirap och oljor och sedan bara rengöra locket istället för hela hyllan.

–      Repor på rostfria diskbänkar är nästintill omöjliga att få bort, om inte helt, så att använda sig av förebyggande metoder är a och o för att hålla diskbänken i bästa skick. Använd alltid en gummimatta på botten av diskhon för att skydda den mot repor och märken från vassa knivar.

Mer tips på att snabbt rengöra köket

–      Diskhon

Ett lätt sätt att få bort rostfläckar på rostfritt stål eller mineralbeläggningar runt kranar är att skrubba området med en vanlig citron.

–      Diskmaskin

Rengör filtret efter varje disk och rengör regelbundet de rörliga delarna samt utsidan av maskinen. Få bort mineralbeläggningar genom att köra en tom maskin med två deciliter vinäger.

–      Kylskåp

Använd en blandning av bakpulver och vatten för att torka av alla hyllor och ytor, och komihåg att skölja av alla burkar och flaskor innan du ställer tillbaka dem. Rengör avfrostningshålet med varmt vatten och såpa, och rengör även kondensatorn på baksidan av kylskåpet två gånger per år genom att använda en dammsugare och ett litet munstycke. Även frostfria frysar bör rengöras en gång per år, då också med bakpulver och vatten. Glöm inte att ställa in en öppen förpackning med bakpulver i både kylen och frysen för att absorbera upp dålig lukt och hålla maten fräsch.

–      Mikrovågsugn

För att få bort smuts från insidan av mikrovågsugnen placera en skål med hett vatten med en citronskiva i, inne i mikrovågsugnen och kör den tills vattnet kokar. Ångan som produceras kommer att lösa upp smutsbeläggningarna och göra mikrovågsugnen lätt som en plätt att torka ren.

Städartikel av: Flyttstädning Örnsköldsvik